Overspannen behandeling

overspannen behandeling

Je voelt je plotseling uitgeblust, ervaart bovenmatig veel stress en slaapt slecht. Het zijn symptomen van overspannenheid. Hoe weet je of je overspannen bent en wat is overspannenheid nu eigenlijk? En hoe werkt een overspannen behandeling precies?

Overspannen

Je bent overspannen wanneer je bovenmatig veel stress ervaart. Zodanig zelfs, dat het onmogelijk wordt voor jou om de alledaagse bezigheden nog te volbrengen. In feite ben je niet meer opgewassen tegen welke vorm van druk of stress dan ook. Is overspannenheid hetzelfde als een burn-out? Niet helemaal. Je zou overspannenheid kunnen zien als een soort voorstadium van een burn-out. Dat houdt in dat overspannenheid vaak nog weg kan gaan of opgelost kan worden wanneer de factoren die de stress veroorzaken behandeld of weggenomen worden. Bij een burn-out ben je als het ware verder van huis, juist omdat je die oorzaken van stress niet hebt aangepakt.

Symptomen

Wanneer je overspannen bent heb je veel moeite met dagelijkse bezigheden, waarbij het soms bijna kan voelen alsof je niet in staat bent deze uit te voeren. Dit kunnen heel simpele taken zijn, zoals boodschappen doen of koken. Bovendien heb je als je overspannen bent vaak het gevoel overspoeld te worden door gevoelens van stress. Het voelt alsof je zaken niet meer het hoofd kan bieden en geen enkele controle over je leven hebt. Daarnaast kan overspannenheid zich uiten in slapeloosheid, niet tegen drukte of geluiden kunnen en concentratieproblemen. Ook kunnen zich lichamelijke klachten zoals buikpijn, duizeligheid en hoofdpijn voordoen.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken bestaan van overspannenheid. Het kan bijvoorbeeld een gebeurtenis in je naaste omgeving zijn of juist het starten van een nieuw pad in je leven. Vaak duikt stress op in situaties waarin veel gebeurt in korte tijd en je niet de tijd hebt of neemt om dit allemaal een plek te geven. Negatieve maar ook positieve dingen hebben nu eenmaal ruimte nodig om verwerkt te worden.

Behandeling

Als je het vermoeden hebt dat je overspannen bent is het belangrijk om die klachten serieus te nemen. Ze kunnen anders zomaar verergeren, waardoor je in een burn-out terecht kunt komen. Allereerst is het belangrijk iemand te vinden waarmee je over je klachten kunt praten. Dit kan bijvoorbeeld een huisarts of een therapeut zijn. Bovendien is het goed om momenten van ontspanning en rust in te bouwen en zelfs ontspanningsoefeningen te doen. Ook goed en gezond eten zijn een belangrijk element in herstel, net als sporten. Tenslotte is het een belangrijke factor voor herstel om voldoende dingen te doen op een dag waar jij blij van wordt, dat is de beste ontspanning die er bestaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.