Logopedie

Bijscholing Logopedie

Logopedie is een vorm van therapie waarbij communicatieproblemen verholpen kunnen worden. Deze communicatieproblemen hebben specifiek te maken met de mond. Alle problemen die worden veroorzaakt door de mond in relatie tot communicatie, kan een logopedist dus verhelpen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het niet of niet goed kunnen uitspreken van bepaalde klanken of klankcombinaties. Alle klanken worden op een verschillende manier uitgesproken. Zo worden bijvoorbeeld de ‘m’ en de ‘n’ nasaal uitgesproken. Dit betekent dat de klank vanuit het neusgebied gevormd wordt. De ‘b’ daarentegen wordt bijvoorbeeld gevormd met de lippen op elkaar. Zo zijn er voor alle klanken verschillende manieren van uitspreken. Sommige mensen kunnen met bepaalde klanken problemen ervaren.

Bijscholing logopedie

Vaak leer je als kind je moedertaal automatisch. Dit betekent dat je na een aantal levensjaren begint met wat woorden of klanken uit te spreken. Dit wordt vervolgd door meer woorden en uiteindelijk zelfs zinnen. In het begin zullen baby’s vooral makkelijke woorden zoals ‘dada’ zeggen. In de loop der jaren zal het gebruik van klanten uitgebreid worden. Echter, bij sommige kinderen gebeurt dit niet. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met de klank ‘r’. Hiervoor kun je doorgestuurd worden naar bijscholing logopedie. Er is sprake van bijscholing logopedie, omdat het kind het meeste al kan, alleen moet hij of zij bijgeschoold worden in een bepaalde klank. Ook kan bijscholing nodig zijn bij verschillende medische oorzaken. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een hazenlip. Bij iemand met een hazenlip ziet de binnenkant van de mond er anders uit dan bij een normaal kind. Hierdoor kunnen ook problemen met de uitspraak van klanken veroorzaakt worden. Dit kan door de logopedist door middel van bijscholing behandeld worden.

Nascholing logopedie

Als je bij de logopedist bent geweest, is ook nascholing belangrijk. Hiermee word je voorbereid op een test die kan uitwijzen of je taalgebruik nu wel goed genoeg is. Ook helpt de logopedist je hierbij om een vertaalslag naar de praktijk te maken. Want hoe zorg je er nou voor dat je ook op school en thuis, als je moe bent en geen zin om op je uitspraak te letten, je alles goed doet? Dit is natuurlijk lastig en gelukkig kan de logopedist je hierbij helpen. Het doel van logopedie is dat je een correcte uitspraak krijgt en hierbij wordt je dan ook natuurlijk ondersteund. Door middel van oefeningen wordt ervoor gezorgd dat jij dit doel bereikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.